9. 11. 2017

Minerály Českého středohoří, žraut a holubí letka

Location: Muzeum Ústí nad Labem, Česko
Hlavní mineralog JayKay nás na začátku tohoto týdne upozornil, že zanedbáváme šutrologickou složku. "Od návštěvy Terra Mineralia v saském Freibergu uběhl skoro rok, od sběru achátů ve Votrubcově lomu na Kozákově skoro půl roku. Je čas vyrazit za poznáním - ve čtvrtek 9.11.2017 se nám přímo pod nosem, v ústeckém muzeu, otevírá výstava Minerály Českého středohoří. Vernisáž je od 16.00, budeme tam," pravil. A jak řekli, tak udělali.

O unikátech, které na výstavě uvidíte, pojednává rozhovor šéfa ústecké MF DNES a sběratele minerálů Jana Veselého s geologem Zdeňkem Dvořákem. Zeolity a opály z Mariánské skály, megakrystaly kalcitu ze Sebuzína, nálezy z Dolních Zálezel, je toho fůra. Samostatná místnost je věnována těžbě českých granátů a vystaveny jsou tu i granátové šperky údajné Goethovy milenky Ulriky von Levetzow

Hlavičku zaujalo, že součástí vernisáže je i žraut a ptala se mě, kdy půjdeme na další výstavu. Při té příležitosti padl i termín holubí letka, což je skupina osob, která se vydává za novináře a obráží tiskovky, kde spásá připravené chlebíčky. Na výstavě jsem taky vypozoroval podobné existence.

Každopádně výstava Minerály Českého středohoří je událost, kterou se nevyplatí nechat si uniknout.

Text a foto: Papouš


Hudební vložku vernisáže obstaral ústecký písničkář Petr Lüftner a jeho luftnástroj.
Křest knihy o minerálech Českého středohoří.
Unikátní vzorek kalcitu ze Sebuzína.
Dolomitizovaný sediment třetihorního jezera, Lužická přehrada.
Aragonit ze Všechlap.
Zkamenělá dřeva.
Hlavní mineralog JayKay a šutroložka Hlavička.

Žádné komentáře:

Okomentovat