22. 1. 2018

JayKay Boulder Arena - Making of stěnka pro batole

Někdy v roce 2017 (možná už 2016) si Hlavička vymyslela, že JayKayovi postavíme doma bouldrovku. V únoru 2017 ústecká babička Marcela koupila mládencovi luxusní sadu -sauřích chytů Preretro od Makaku. OSB desku 250 x 125 cm jsme dostali od strýce Pajla, jen byla fiklá na tři části. Ale na přelomu února a března 2017 už do ní bylo nahvízdanejch 150 buldoků. Časem přibyl i set plastových chytů od tetičky Michaely a taky její bývalá pružinová matrace, z níž jsme vymotali dvě pole pružin a přehli ji vejpůl, čímž vznikla prima bouldermatka. Vypadalo to, že práce mají spád.

Jenže pak se věci hryzly a k dalšímu posunu došlo až ke konci 2017, celý projekt jsme dorazili zkraje ledna 2018. Idea byla jednoduchá - boulderovka bude OSB deska na rámu z trámků, která bude stát na zemi a bude opřená o zeď + nahoře zafixovaná kotvami a smyčkami do stropu. Pro začátek bude mít malej klimbér stěnu poklopenou, až to začne posílat a bude to moc lehký, tak mu ji převrátíme do převisu. Následující popis berte jako zkušenost hobbybastlera znalostmi a šikovností nepolíbeného, profík nebo znalec se asi bude drbat na hlavě.

POSTUP

Práce v bývalé panelákové prádelně probíhaly celkem standardně - se smrkovými trámky si poradily Trysčí ruční kotoučová pila aka mafl a pásová bruska. U brusky vznikl menší zádrhel, když jsem úplně nevycentroval brusný pás a ten probrousil plastovou bočnici. Nová bruska stála 1.500 CZK.

Dumal jsem, jak spojit trámky 8 x 8 cm. Falcování nebo něco tak nepadalo do úvahy a nakonec to pořešily spojovací úhelníky s prolisem přišroubované vruty do dřeva s šestihrannou hlavou, u nichž při šroubování nehrozí vyžvejkání jako u vrutů s křížovou hlavou. Sice jim trčí hlavy ven, ale na rubové straně stěny to nevadí.

Naopak vruty do dřeva s křížovou hlavou jsou lepší pro přidělání OSB desky k rámu z trámků. Hlavy je záhodno dost zapustit do desky a vršky šroubů pak přetmelit, protože každý okraj díry do OSB desky je solidním generátorem třísek a ty nejsou v rukách batolete žádoucí. Po zatmelení následoval zábrus a nátěr barvou na dřevo odstínem terracotta. Finále si obstarala Hlav(nígraf)ička, která vyšvihla na stěnku velký čokoládový nápis JayKay.

Zbývalo odstěhovat monstrum o 60 kilech po schodech do třetího patra, s čímž pomohl ujko Pajlo. Stěnu - teď už vlastně JayKay Boulder Arenu - jsme zavěsili na tři lešenářské kotvy zavrtané do stropu a na tři smyčky průměru 8 mm. Mezi lino na podlaze a spodní trámek bouldrovky jsme pleskli zbytek podložky pod pračku, aby se monstrum neobtisklo do lina. Zbejvalo nahodit chyty a šlo se lézt. 

První zkušenosti jsou celkem pozitivní, dvouletý JayKay už dřív tíhnul k tomu lézt po židlích, parapetech a ohrádkách. Lezeme ve starejch keckách a jako motivaci máme instituci červenýho bubáka, což je taková gumová chobotnice, kterou dáme do libovolného chytu a pak k ní vzlínáme, abychom ji za odměnu hodili na zem. Ruce klade do chytů sám, na nohy potřebuje support. Dáváme tak tři pokusy, pak už borec potřebuje změnu a jde si třeba hrát s tatrou, motorkou nebo uklízet mámě skříň. Největší zábava je ovšem pérování na bouldermatce.

NÁKLADY



Preretro Child Set of Climbing Holds1 200
pozinkované spojovací úhelníky s prolisem 8 ks250
tuba tmelu na parkety 2 ks260
barva na dřevo 3 ks750
lešenářské kotvy 3 ks150
smyčky průměr 8 mm, dělka 2 m, 3 ks250
100 šroubů + 100 vrutů200
trámky 8 x 8 cm, délka 3 m nehoblované 5 ks500
narážecí matice do dřeva M10 (buldok)150 ks300
nová bruska1 500
5 360

Budgetově to vypadá na dost velkej propadák, když ale odpočítáme ty chyty a tu brusku a připočetli bychom 600 CZK za OSB desku, dostaneme se někam k 3.300 CZK. Kdo se s tím nechce patlat, může koupit hotovou Dětskou lezeckou stěnu od AIXu za 3.750 CZK. Ještě musím dodat, že nákup materiálu probíhal dost živelně, a to stylem - když něco nemáš, sjeď si pro to do drahýho OBI. Při rozumném a organizovaném pořizování matroše by se daly náklady o dost stlačit.

Chyty, co zatím máme k dispozici. Ještě jich bude třeba pár pořídít.
První nahození chytů na OSB desku. Cíl - zjistit, jak daleko od sebe mají být díry na buldoky.
Rastr na buldoky by byl.
Konec února 2017 - vypadá to, že stěnka tu bude cobydup, ale pokračování nastalo až za 10 měsíců.


Rám na stěnu je hotov. Rozměry 250 x 125 cm. V pozadí OSB deska, kterou jsme dostali od strýce Pajla rozřízlou na tři části. 
Montáž příček.
Desky s buldoky přivrtány na rám.
Zatmeleno.
Zabroušeno / vybroušeno. 
Poslat Hlav(níGraf)ičce fotku z OBI, bo by schválila barvu. Vem terracottu a čekuládu, tu slonovinu tam nech, Křivinko.
Po první rundě nátěru máme mapy, bude to chtít dvojku a ještě jednu pikslu barvy za 250, grrr.
Mezitím o pár pater výš probíhá party motorkářů a koňáků. 
Designérka vytváří logo hlavního uživatele JayKaye. 
Design ready, teď zbejvá vodtáhnout těch 60 kilo dřeva a železa o tři patra výš.
Ještě před odnosem stěnky ze sklepa na místo je potřeba naimportovat do zdi lešenářský kotvy a do nich smyčky, na nichž bude dříví viset.
S odnesením stěnky pomohl strejda Pajlo.
Chyty nahozeny, jde se na na to. Nejzábavnější část stěny je ta pružinová matrace, na který se dá skákat. 
Chytí se stěna? Uvidíme. 
Za deskou vznikla supr garáž na tatru a kuka-vůz.




Text a foto: Papouš & Hlavička

Žádné komentáře:

Okomentovat