4. 3. 2018

Dolanský rybník a bezpečnost při bruslení na ledě

Location: Dolanský rybnik, Česko
Bruslung v sobotu 3.3.2018 se na Matyldě v Mostě se vyvedl, takže program na následující den byl jasnej - korčuling na Mácháči. Hlavička ovšem zahlédla na FB Radka Mikuláše fotky z bruslení mezi rákosím na​ Dolanském a mezi stromy na Hrázském rybníku - oba v středověké rybniční soustavě u Holan na Českolipsku. "Já chci jet taky do rákosí!" sdělila Hlavička. Mácháč tak proběhne jindy.

Cesta k oběma nádržím je snadná: UL - Úštěk, pak na CL, za Stvolínkami je vlevo velká rozvodna a přesně naproti ní doprava po silničce pod viadukt a do vísky Malý Bor, doleva a první doprava až k zákazu vjezdu.

Tady potkáváme dalšího bruslaře. Dojdeme k přepadu z Dolanského do Hrázského rybníka, vyměňujeme si info o utopeném bruslaři z předchozího dne na Orlíku - zapadl pod led a už nevyplaval - a jdu vrtat sondu. Led má cca 13 cm, jen trochu v něm praská, ale jinak pohoda. Bruslař, kterého k návštěvě údajně také inspiroval Radek Mikuláš, vzápětí měkne a někam mizí. Pod led to naštěstí není.

Hlavička je taky nervózní, furt něco povidá, tak se chvíli potácíme u břehu, ale ve finále uděláme kolečko kolem rybníka, při kterém antigenderová bruslařka padá. Nakonec zdomácňuje, a tak jdeme na​ průzkum rákosí a pruhatého ledu, který tu objevil pražský brusloprospektor, Obé nacházíme v JZ zátoce rybníka.

Dolanský rybník je součástí soustavy Holanských rybníků u Holan na Českolipsku a se 44 ha je největším z nich. Dominantní kužel nad hladinou je Ronov (552), na druhou stranu je výhled na kupu Vlhoště (614).

Starý přepad z Dolanského rybníka do Hrázského za zabetonován a zasypán štěrkem, nově stavidlo je vlevo.

JayKay spí, Hlavička vozí.

Rozjímání po pádu na led.

Kořeny stromů trčící z ledu, tady asi hloubka nebude.

Hlavička a objednané rákosí.
Krajinově je to tu opravdu famózní - výhledy na Ronov a Vlhošť, rákosí, na kterém je často focena sýkořice vousatá (ještě jsem nespatřil, ale samec je fotogéna, stejně jako další pták z rákosí - slavík modráček), přepady rybníků vysekané do místního měkkého pískovce, klenuté pískovcové mostky o tlouštce jedné cihly, staré doubky na hrázi.​ ​Není divu, že ze zdejšího kraje Mácha učůrával.
A to jsem ani Hlavičce nevyjevil, že Dolanský rybník napájí svými vodami její milovaný Bobří potok, který sem z horských plání u Verneřic padá z nedalekého Českého středohoří. U Bobřího potoka strávila totiž Hlavička dětství a v jeho vodách chytala pstruhy, aby měla co k obědu.  
​Jdeme z ledu a výlet zakončíme krátkou procházkou k dalšímu z přepadů Dolanského rybníka. Je tu pískovcový mostek a na něm sochy panny a vodníka, jaksi nepatřičně z betonu. Podél přepadu se dostáváme až k zamrzlému Dolanskému vodopádu, kde by se s trochou fantazie dal provozovat iceDWS. Romantička jak od Horkýže.

​Míjíme Hrázský rybník a obdivujeme další prosekaný přepad v pískovci, přes který se klene zmíněný mostek na jednu cihlu. Návrat k autu zpestřuje JayKay ukázkou pasivní rezistence - lehne na zem, spustí sirénu a odmítá všechny návrhy ke spolupráci.

Mapa výletu ZDE.


Rozkošné doubky na hrázi.

Hluchý buldok Oliver.

Přepad z rybníka vysekaný ve skále...

...dnes zabetonován.

Hlavička pózuje na pozadí Hrázského rybníka.

Socha panny, po Křivinkově návštěvě již v hnutí #MeToo. 

Socha vodníka.

Stavidlo Dolanského rybníka. Pod ním je cca po 30 m Dolanský vodopád.

Dolanský vodopád.

Místo pro iceDWS?

Maringotky jsou u Holanských rybníků patrně v kurzu. Tahle ale shořela.

Hrázský rybník z hráze.

Odtok z Hrázského rybníka je vysekaný do pískovce.

Přes odtok vede klenutý mostek na jednu cihlu.

Další maringotka má podobu lodní kajuty.

Echt cirkusácká maringotka.




Safety issues aneb Bezpečnost při bruslení

Jak tak člověk jezdí bruslit, pořád poslouchá v rádiu kydy o zrádném ledu, info o probořených nebo utopených bruslařích. Ne, že by to byla legrace, ale jako bývalá MM tuším, že média žijí také z šíření strachu. Posloucháme v autě ČRo a když se vodní záchranář dostane k popisu toho, jak se vyprostit z vody, mluvicí hlava ho utne, protože už jí najíždí další písnička.

Proto jsem si s dovolením vypůjčil z FB Dálkové bruslení - Na bruslích Českou republikou - http://brusleni.e-zpravy.cz dva návody - JAK SE NEVYKOUPAT PŘI BRUSLENÍ a CO DĚLAT, KDYŽ UŽ KE KOUPELI PŘI BRUSLENÍ DOŠLO od znalců - Jana Stodoly a Radka Mikuláše.


JAK SE NEVYKOUPAT PŘI BRUSLENÍ
Spoustu lidí se na nás obrací s dotazy, zda-li je ta či ona vodní plocha bezpečná k bruslení. Bezpečnost bruslení ale neovlivňuje jen tloušťka či kvalita ledu, ale i výbava, chování a zkušenosti bruslaře/bruslařů. Zde je pár bezpečnostních zásad, které snad sníží šanci nedobrovolné koupele a z toho plynoucích následků:
1) Přírodní led je heterogenní (= různorodý) materiál. Jsou v něm různé praskliny, nezamrzlá místa, anomálie apod. Led se navíc v průběhu času mění (svítí na něj slunce, teploty přes den stoupají nad nulu, manipulace s hladinou). Tj. i v jinak dobře zamrzlé ploše se vyskytují nebezpečná místa (typicky např. pod mosty, kde bývá tenčí led). Naučit se poznávat tato zrádná místa je věcí cviku, doporučuji si např. přečíst sekci "bezpečnost a další nápady" na webu http://brusleni.e-zpravy.cz/.
2) Nikdy nebrusli sám! To je základní pravidlo. Vždy minimálně ve dvou, lépe ve třech. Když se někdo proboří, může mu kolega pomoci či přivolat pomoc. Varováním budiž případ Vladimíra Žadkeviče, který se před několika lety utopil při bruslení - protože tam byl sám.
3) Měj s sebou tyč na zkoumání ledu. Stačí obyčejný klacek, který si člověk uřízne v lese. Praštíme-li s ním do ledu, můžeme zjistit, jak je tvrdý/tlustý. Ideální na propátrávání nejistých míst.
4) Měj s sebou tzv. vyprošťovací bodce - dvě rukojeti s bodci, kterými se můžeš v případě proboření vydrápat zpět na pevný led. Bez nich to jde těžko, protože led - jak známo - klouže. Život zachraňující pomůcka! Lze i snadno vyrobit doma. Fotografie jsou na zmiňovaném webu.
5) Měj s sebou lano, které můžeš hodit probořenému a snáze ho vytáhnout na pevný led. Ve vodáckých potřebách lze zakoupit "házečky", ale i prádelní šňůra je lepší než nic.
6) Měj s sebou suché oblečení zabalené v nepromokavém obalu. Když se proboříš, je nutné se hned převléknout do suchého, abys koupel neodstonal.
Shrnutí: nikdy nebrusli sám, měj s sebou bodce a pamatuj, že led má svá zrádná místa.
Podrobnější informace lze nalézt v knize Radek Mikuláš a kol.: "Na bruslích Českou republikou", Dokořán, Praha. 2005.






































Osobně jsem ještě do safety packu zařadil i plovací vestu - riverguidovská vesta od Hika jednak hřeje, druhak má užitečné kapsy a venkoncem si od ní slibuju, že bych nemusel hnedka zaplout pod led jako onen nešťastník na Orlíku. Mám ale tušení, že ve vestě se bude hůř drápat na led. Házečku vozím za vestou na prsou. V sobotu 3.3.2018 jsem se konečně odhodlal k výrobě bodců - proces tu někdy popíšu v samostatném vstupu, protože mám pocit, že jsem stávající návody (které jsem viděl) trochu vylepšil. 


CO DĚLAT, KDYŽ UŽ KE KOUPELI PŘI BRUSLENÍ DOŠLO
V této bruslařské sezóně slyšíme až moc zpráv o potížích s vyproštěním. Je to převážně z médií, všichni dálkoví bruslaři, kteří nedávno okusili koupel, bez jakýchkoli problémů vylezli a pokračovali v bruslení.
Zásadní návod na vyproštění, bruslař jakkoli nepřipraven:
1. po propadnutí se zklidni (zkušení se nejprve nechají vyfotit, aby měli na své dobrodružství vzpomínku)
2. najdi směr, ze kterého jsi přijel
3. LEHNI si na vodu, opravdu VODOROVNĚ na břicho, jako při plavání - to je nesmírně důležité
4. kraulovými kopy a vzpíráním na roztažených rukách se soukej na led jako mrož
5. když je led tenký a dále se láme, opakuj postup od bodu 3 tolikrát, až se dostaneš na pevný led či břeh (to může trvat dlouho)
6. první metry na pevném ledě to bude hodně klouzat, plaz se jako had
7. vše v naprostém klidu, ideální je mluvit s ostatními a ideálně o svém osudu žertovat
8. po vylezení intenzivně ale rozvážně brusli, aby ses zahřál (tibetští mniši na sobě v mrazech suší prostěradlo, a to se nehýbou - jediné, co hodně pomůže jsou suché rukavice od parťáka, jinak se dá docela dobře uschnout, když není jiná možnost)
Pro připravené bruslaře - mají VYPROŠŤOVACÍ BODCE a vodotěsně zabalené převlečení, případně házečku, odpadají těžkosti s bodem 6 a 8 a výrazně pomohou v bodě 4
Pro každého platí bod č. 3, tj. LEHNOUT SI NA VODU VODOROVNĚ NA BŘICHO JAKO PŘI PLAVÁNÍ. Mám pocit, že bruslaři, kteří se neúspěšně drápali z ledu, tak činili "vestoje".






























Text: Papouš s využitím materiálů od Jana Stodoly a Radka Mikuláše
Foto: Hlavička + Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat