16. 3. 2018

Tepelná jeskyně v Labáku: je na dně termální jezírko? Měl profesor pravdu?

Location: Tepelná jeskyně, Česko
Pokaždé, když dostanu mail od Dana Hasiče Hölzla, prvovýstupce a objevitele jeskyní z Ústí nad Labem, tetelím se zvědavostí, co nového v něm bude. V pátek 16.3.2018 tomu nebylo jinak – od Dana mi přišla zpráva s devítiminutovým filmem o objevování Tepelné jeskyně v Labáku

Parta speleoprospektorů se po téměř 60 letech pokouší rozluštit jedno staré mystérium – je v Děčíně - Loubí jen několik set metrů od zdejších paneláků nebývalý přírodní jev - jeskyně s podzemním jezírkem plným teplé vody?

Jarda Uher u vchodu do Tepelné jeskyně.
Je to ale hlavně příběh horolezce, paraglidisty, cyklisty, nordického bruslaře a vodáka Jardy Uhra z Děčína. Vitální sportovec, který v sobotu 17.3.2018 oslavil 76. narozeniny, si vzpomněl, na jednu letitou historku z dobývání podzemních prostor kousek za městem.

Píše se rok 1960 a tehdy budoucí hvězda lezení v Labáku Ruda Zabilka a Jarda Uher dorážejí k jeskyni ve svahu nad údolím Labe. Překvapuje je silný proud teplého vzduchu, který z díry v zemi vane. Se svým objevem seznamují profesora Bártu z místního gymnázia, který jim sděluje šokující novinu: „Na dně jeskyně jsem už byl, je tam teplé jezírko!“ Pak se ale kolem jeskyně léta až na pár sestupů nic moc neděje.

Až začátkem 2018 se u Tepelné jeskyně – takové dostala díra jméno - objevují Jarda s Danem. „V Labáku je 50 děr, ale z žádné z nich se nekouří jak z prádelny. Zkoušeli jsme dovnitř hodit hrst listí a vyletěla ven,“ popisuje Jarda Uher sílu místního proudění. Ve filmu níže se objevuje i úvaha o o ventarole.


Pavel Buky Henke u Tepelné jeskyně.
Nastala série výprav, při níž byla do zatím osmimetrové jeskyně obtížnosti S1 instalována kniha, odvalen kámen, který blokoval přístup dál do podzemí, a nakonec i S5kový jeskyňář Pavel Henke prozkoumal velmi nekonvenčním způsobem další možnosti postupu. Zda se objevitelům podařilo dostat až k podzemnímu jezírku, uvidíte na následujícím filmu.




Co přinese další objevování jeskyně? Nechme se překvapit, plány jsou více než smělé.Proslýchá se, že by se do nich měl zapojit i sám titán pískovcového lezení na severu Čech…




Podle vyprávění Jardy Uhra a Dana Hölzla zaznamenal Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat