25. 3. 2018

Z ferraty Poustevna se stal lanový park, má i nástěnku

Jedna z pískovcových fréz a vydavatel průvodců - Pavel Kýsa Bechyně - hlásil v půlce ledna, že na ferratě Poustevna u Mírkova na Ústecku dochází k "menším" strukturálním změnám. Stavitel ferraty Karel Bělina dovrtal zbývající směry a vrhnul se i na okolní stromy, na něž také natáhl lana. V neděli 25.3.2018 jsme se cestou z hub sjeli na Poustevnu podívat.


No, z Poustevny se za rok od otevření stal lanový park. Kodl poslal ze stávající céčkové ferraty na protější stromy dva tibetské lanové mosty = po jednom laně chodíte, o druhé se opíráte. Jeden - cca 20metrový - vede na mohutný kaštan, který je se zemí spojen provizorním žebříkem. 

Druhý - cca 10metrový - spojuje skálu a menší strom a ze stomu na zem se dostanete po tyrolském traverzu = sjezd po laně na kladce. V levé části ferraty je pak další, jednodušeji přístupný, tyrolák. Na schématu dole jsou nové atrakce vyznačeny jako Tibet a Tyrol.

Kromě toho jsem napočítal další 4 nové směry ferrat - většinou po vertikále. Mají tedy cca okolo 7 metrů každá. Jde hlavně o lehčí směry, což ocení hlavně rodiče s dětmi. Novinkou jsou i dvě lezecké cesty na těleso bývalé skalní kaple - obě spáry . jedna s jedním kruhem, druhá se dvěma kruhy. Vypadají ale dost osoleně.

Přibyly i lavičky, odpadkový koš, zasklená nástěnka s fotkami z akcí na ferratě, kovová (?) plastika poprsí, cedule s komiksy dubského lezce Jiřího Švadleňáka a různé další cedule. Jako lavičky a koš OK, těch ostatních píčovin by mohlo být o něco míň, aby to tu nevypadalo jak v lunaparku. Ale cekově se potenciál Poustevny slušně rozšířil a je z toho celkem baby-friendly místo - buřty s sebou...

Text a foto: Papouš


Nová krátká ferrata v pravé části stěny.

Dtto.

U nástupu céčkové ferraty přibyly tyhle kozy i s návodem k použití.

Kratší tibetský most vede na menší strom, z nějž se sjede na zem po kladce.

Kotvení dvou Tibeťanů, dvě nové vertikální ferraty a do toho vodorovně původní céčkový klettersteig, který mosty trochu "zadrátovaly". 

Nové vertikální směry jsou převážně lehčí. Bohumil Říha by byl nadšen.

Nová spára se dvěma kruhy, vpravo Švadleňákovy komiksy. Potkávám je čím dál častěji. 

A ke Švadleňákovi ještě Memento mori z lezeckým tematem. Slušná bramboračka.

Vertikální směr vlevo od skalní kaple.

Tyrolák v levé části stěny. 

Nejdelší lanový most končí na starém kaštanu. 

Lavičky a odpadkový koš.

Skalní kaple s nástěnkou. To nevymyslíš, prostě Karel. Menší prča ale bude, až to někdo vysklí, na což dříve či později dojde.

Nové atrakce v Lanovém parku Poustevna. 


4 komentáře:

  1. Super tip, pro malý děcka je to ideál na učení.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdar borci,

    byl jsem tam o víkendu a zklamán zjistil, že kladka na lano 13 mm nestačí. Přitom Petzl prý větší nedělá, tak nevím? Jeli jste to někdo? Viděl jsem tam jet na kladce Karla, ale na průměr lana mě nenapadlo se zeptat. Díky za odpovědi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 14mm, Karel mi včera doporučil jakousi od Petzlu, ale ten skutečně větší nedělá, možná nějaká pasuje. Najdu:)

      Vymazat
    2. Rock Empire Simple Puley až do průměru 16 mm. Za 600,- v každém HUDYsportu.

      Vymazat