3. 12. 2007

Mlynářův kámen - novinka ve Středohoří

Location: Dolní Zálezly, Česko

Od pitky v tašovské nálevně uběhly už tři roky. Platforma Zakuklený ustašovec se proto rozhodla, že je na čase znova uspořádat nějakou nestandardní akcičku.
Rok 2004 byl z hlediska platformy rokem velkého lezeckého kvasu. Otevřeli jsme skály v Tašově a rozjeli, jak říká kápo platformy Dan Hasič Hölzl, několik dalších front. Jednou z nich byl i Mlynářův kámen u Dolních Zálezel. Tři roky jsme si sem odskakovali z písku a jinech vyvřelin – vrtali, pucovali a nově vznikající klettergarten celkově polidšťovali.

Martin Tomášek drtí krátkou převislou cestu Bílinská koule 5+ na Mlynářově hlavě. Bílinská koule je psychotronický šutr ze severočeských hnědouhelných dolů. 
No a v sobotu 24. listopadu 2007 jsme si udělali radost a spolu s dalšími klimbéry v čele s Karlem Bělinou Mlynářův kámen otevřeli. Karel přefiknul pásku, a tak skalky přišly o pel utajované oblasti. Mejdánek se, myslim, vydařil. Počasí nám přálo a dalo se lízt, vopekli jsme wursty a mírně zapstružili v místní nálevně Labe.
Míša Jírová aka Žena Pepina ukazuje knihu, která představuje Dolní Zálezly - místo nabité zajímavostmi. Pár veselých historek najdete i ve vlastivědném apendixu horoprůvodce.
Poloha:Dolní Zálezly leží na levém břehu Labe mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Z obce vede ke skalám zelená značka.
GPS - N:50.59693 E:14.03721
Lezení:
Na Mlynářově kameni je pět masivů, na něž vede 35 cest a jejich variant. Klasa je UIAA – 9 cest 1 až 3, 10 čtyřek, 12 pětek a 4 šestky. Převládají položené cesty.

Materiál:
Nějaká vyvřelina (znalci prominou). Pozitivní police a lišty, občas i nějaká oblina. Je to celkem pevné, ty největší lokry se skalní četa snažila poslat do údolí. Přesto radši helmu s sebou. Šutr v Zálezlech je mimochodem stejný materiál jako v Rytířově (další středohorská oblast od Dana Hasiče Hölzla a Ládi Uomo Vöröse "odtajněná" v časopise CAO 11/2007).

Roční období:
Lézt se tu dá celý rok, díky pozitivnímu vrstvení chytů i za mokra. Skály jsou 280 m n.m. a klima je tu mírné jako někde v Meránu (viz vlastivědný apendix průvodčíka). Stěny jsou na sever, takže občas je na nástupech cest mech. Skalní čety ale se samozřejmě snaží čas od času skálu poklidit.

Jištění:
Po francouzsku, borháky a nýty. Dají se zakládat i vklíněnce a friendy, až na výjimky se bez nich ale obejdete. Na vrcholcích jsou slaňáky s majlonami, dá se prima rybařit. Mágo lze vzhledem k severní orientaci stěn jen doporučit. 

Tip:
Výhled na údolí Labe z Vyhlídky (nejvyšší z masivů s křížem na vrchu) je fakt bomba. Panoráma jak noha.

Vlastivědný apendix průvodčíka: Tentokrát obsahuje hrušky, lososy, meruňky, Kafku, Merány a vejletek. Ty historky nás vždycky tak rozněžní, že jima musíme zaplevelit i průvodčíka. Je to prostě zábavka.

Doporučené cesty:
Inferno 6+, 10 m, 2 bh  - položená hrana po jebkách
Český Merán 4, 10 m, po vlastním – oblíbená cesta pro softmovery
Wali Kukula 5, 15 m, 3 bh – pilířem a hranou po madlech
Poslední žena, 5, 15 m, 3 bh – pěkná lajna s jedním rovnacím krokem
Zero, 6-, 15 m, 2 bh – vyvalovací krok přes dach, ale za lapy   

Varování:
Dávejte si extra pozor, až budete v Dolních Zálezlech vyjíždět na silnici I/30 z Ústí nad Labem do Lovosic. Hlavní tah tu vede "relativně" přehledným úsekem, který svádí řidiče k předjíždění. Už tu ale bylo několik smrťáků po čelních srážkách. I když tu je rychlost omezena na 70 km/h, řidiči tu jezdí mnohem rychleji a nebezpečně se proplétají mezi kolonami kamionů.
Bonviván Pepin Jíra si umí plodů Českého středohoří užívat. V Zálezlech se mazlil s vypečenou hrankou Inferno 6+, do Velkých Žernosek na druhém břehu Labe se jezdí ženit a ochutnávat sklizeň z místních vinic.
Z vrcholu Mlynářovy hlavy a dalších masivů Mlynářova kamene je parádní výhled na údolí Labe a okolní České středohoří. Při křestu skal se jím kochali i Karel Bělina (vlevo) a Honza Lenin Leníček.
Poděkování za support: Jogurtový a Ivíkovi za pejšns, švárum Supoj a Plchoj za zlom a tisk gájda, strýci Pepinovi za upravení fazonky, HO USK Slavie Ústí nad Labem za finanční injekce na matroš, Mírovi Fárovi (ex-DenBraven, provozovatel skicentra na Tašově) za slevičku na lepidlo, Piškotovi za půjčení bórmašíny, Petrovi Hejtmánkovi z ČHS za knihu a kaslik, Xavimu za hudbičku do auta a mrakum dalších válečníků, který nám věřili.

Průvodce na Mlynářův kámen v pdf formátu najdete ZDE
Text: Papouš
Foto: Plch

Článek původně vyšel na webu Lezec.

Žádné komentáře:

Okomentovat