21. 6. 2008

Eisriesenwelt - největší ledová jeskyně na světě

Location: Eisriesenwelt Werfen, Rakousko
jeskyni Eisriesenwelt v úbočí rakouských Tennengebirge jsme letos v létě s Manažerkou zakopli náhodou. Jeli jsme na vcelku obyč dovolenou na vyboltovaný cesty na Gosaukamm a Hochkönig.

Cedule ohlašující Eisriesenwelt jsem si všimnul u silnice a jen tak jsem nadhodil, že bychom tam mohli číhnout o restdeji. Vedení zájezdu se ale k návrhu stavělo zdrženlivě - Nepolezu vo dovolený do díry s ledem!



Ledové varhany a Hymirův hrad v největší ledové jeskyni na světě - Eisriesenwelt.
Foto: www.eisriesenwelt.at
Když jsem si ale pak na Hofpürglhütte v nějaké brožurce přečetl, že Eisriesenwelt je největší jeskyně na světě, pokusil jsem se zdrženlivost šéfstva obměkčit. Na závěr vejletku jsme teda do nory zavítali. Rovnou na začátku musím říct, že Obří ledový svět je fakt díra jak hrom.
Výhled ze vstupu do Eisriesenweltu. Prý jsou odtud vidět vrcholky Nízkých a Vysokých Taur. My měli zataženo.
Foto: Papouš
Už cesta ke vchodu do jeskyně je výprava. Napřed se člověk musí vymotat serpentýnami z městečka Werfen v údolí řeky Salzach na parkoviště vysoko nad údolím. Pak jde 15 minut k lanovce, která ho za několik minut vyveze o pár stovek metrů výš, a pak ještě dalších 15 minut ke vchodu ve výšce 1.647 m n.m..
Přístěnek u vchodu do jeskyně. Tady se půjčují karbidky a rozdávají letáky v češtině.
Foto: Papouš
Vchod do Eisriesenweltu a la jeskyně Kůlna v Moravském krase bere dech - je široký 18 a vysoký 20 metrů. Při čekání na prohlídku v téhle nádražní hale se vyplatí vlítnout do přístěnku u vchodových dveří, kde se rozdávají karbidové lampy, a říct si zřízenci o leták v češtině. Můžete se seznámit s tím, co Vás vevnitř čeká.
Ledový tunel, který vede do Domu Alexandra von Mörka.
Foto: www.eisriesenwelt.at
Do jeskyně se vstupuje klasickými vchodovými dveřmi, ve kterých je takový průvan, že to sfoukne karbidku. V jeskyni se nesmí fotit a upřímně řečeno pro to ani není dostatek světla. Průvodce si svítí na cestu jakousi hořčíkovou šňůrou, elektrická světla tu nejsou.
Posseltova hala.
Foto: www.eisriesenwelt.at
Prvním prostorem je Posseltova hala - impozantní tunel, který je prodloužením vchodu do jeskyně. Může být dobře 300 metrů dlouhý a stoupá stále vzhůru. V roce 1879 tu začal zkoumat jeskyni průkopník Posselt-Czorich. Dostal se až do místa, kde ho zastavil stále příkřejší led a tady udělat na stěnu jeskyně křížek - Posselt Kreuz. Dvacetimetrový Velký ledový val, který dal Posseltovi stopku, překonala až v roce 1913 pomocí sekaných stupů tříčlenná výprava vedená Alexandrem von Mörkem.
Velký ledový val v závěru Posseltovy haly zdolala až v roce 1913 expedice vedená Alexandrem von Mörkem.
Foto: www.eisriesenwelt.at
Po Posseltově hale se schodiště poklopí a následuje Hymirova hala (jak praví leták: jméno má podle ledového boha ze severských ság, který byl synem nejvyššího boha Odina) a světelná show. Průvodec běhá s hořčíkovou šňůrou mezi ledovými věžemi Hymirova hradu a Ledovou kaplí (Eiskappelle), prosvěcuje je skrz a ledy vrhají různá modrozelená světla. Krása stíhá nádheru.
Průvodce ozařuje vnitřek Hymirova hradu.
Foto: www.eisriesenwelt.at
Odinovým sálem se prosmýkneme do dalšího megaprostoru v jeskyni - do Domu Alexandra von Mörka. Rozměry: 60 metrů délka, 30 metrů šířka a 35 metrů výška. V jednom ze zákoutí je uložena urna s Mörkovým popelem. Posledním přáním jeskyňáře, který padl v 1. světové válce, bylo, aby našel místo posledního odpočinku právě tady.
Dóm Alexandra von Mörka.
Foto: www.eisriesenwelt.at
Další zastávkou je Ledový palác (Eispalast, 1.759 m n.m.), jehož rovný prostor je 70 metrů dlouhý a 25 metrů široký a je pokryt zrcadlově hladkým ledem. Leták praví, že: "Před druhou světovou válkou sloužily některé části ledových ploch v jeskyních pro trénink krasobruslařů na olympijské hry." Nevim, nevim, ale podobnou historkou mě futrovali v Dobšinské ľadové jaskyni na Slovensku, že tam údajně trénoval olympijský vítěz v krasobruslení Ondrej Nepela. Moc se mi to nezdá...
V Ledovém paláci následuje obrátka a více méně stejnou cestou se návštěvník vrací zpátky. Jeskynní systém má podle letáku 40 kilometrů, veřejnosti je přístupná je patnáctina z nich. Eisriesenwelt každopádně stojí za vlez už proto, že nic většího (teda jestli píáristi z Österreich Werbuňku nekecaj) se k kategorii ledových jeskyň nenajde. Ledový rampouchy nejsou takovej bizárek jako normální krápníky, ale mají své kouzlo.

Jeskyně Eisriesenwelt





  • Přístup: z města Werfen (Salcbursko) na dálnici A10 ze Salcburku do Klagenfurtu, ve Werfenu podle cedulí Eisriesenwelt - viz mapky.
  • Otvíračka: letos až do 26. října od 9.00 do 15.30. Podrobnosti na www.eisriesenwelt.at. Do jeskyně se vyplatí vlézt hned po ránu, vyhnete se davům.
  • Vlezné: Dá se koupit extra do jeskyně a extra na lanovku. Takže třeba: lanovkou nahoru, do jeskyně a pěšky dolů.
    Jeskyně + lanovka nahoru a dolů - dospělý 19 €, sleva - 17 €, dítě - 9,50 €
    Jeskyně: dospělý - 8,50 €, sleva - 7,50 €, dítě - 4,50 €
    Lanovka: nahoru a dolů - 10,50 €, nahoru - 5,50 €, dolů - 5 €
  • Web: www.eisriesenwelt.at
Text: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat