7. 3. 2009

Monte Formin - halda hnoje s buržujským výhledem

Location: Cortina d'Ampezzo, Itálie
MarSův povoz LaKuna (t.č. již v rukách nového krotitele kunovitých šelem, byl nahrazen Trafikou) začátkem letošního března do svého nitra pobral dva snowboardy, čtvery skialpy a dvoje běžky a čtyři osoby - MarSe, Pocahontas, Lenina a vypravěče.

Po celonoční jízdě nás ráno Dolomity odměnily výhledem na Tre Cime di Lavaredo. (Fotka je ale z odpoledne, kdy jsme jeli stejnou cestou nazpátek)
LaKuna a příprava na túru v jejím východisku - Pezie de Paru (1.506 m n.m.). Řiť vystrkující zleva - Pocahontas, Lenin a vypravěč.
Foto: Mars
Dnešní mládež je krapet rozežraná, takže na víkend musí jet 900 km do Dolomit, aby tam vystřídala všechny severské a alpské disciplíny. Ale, jak říká Ranpa, zakrátko již kříže na alpských vršcích vystřídají půlměsíce, tak si to musíme na poslední chvíli ještě užít :-)
Rozcestník na začátku - Pezie de Paru.
První výhled z lesa - Cinque Torri.
Cesta do Cortiny d´Ampezzo byla sice trochu sardinkózní a navíc přes noc, ale vyplatilo se. Ráno nás uvítaly Dolomity zalité sluncem a zapadané sněhem tak, že to hodilo lavinovou čtyřku. To ale už MarS prosondoval z domova, a vybral proto lyžařskou túru na Monte Formin (2.657 m n.m.)
A další krasavice - Tofana di Rozes.
Mezi ostatními dolomitickými impozantními skalinami je Monte Formin sice halda hnoje, ale výstup je minimálně ohrožován lavinami a z vršku je, jak také říká Ranpa, buržujský výhled do kraje.
Túra na Monte Formin není příliš ohrožována lavinami. Ty, které jsme cestou potkali, byly malé.
Na parkovišti u silnice do Passo Giau, tehdy zavřenému podobně jako další sedla kvůli haldám sněhu, jsme se nastrojili a vyrazili po cestě prošlapané lesíkem. Záhy začaly mezi stromy vykukovat parádně nasvícené Cinque Torri, stopa se ztrácela a sklon svahu mohutněl. Pak se cesta zase položila a dovedla nás do údolí, které mířilo do sedla a dál na vršek. 
Bloudění - místo cesty údolím jsme se sápali do svahu nad ním...
Foto: MarS
...až jsme dorazili k perníkové chaloupce...
Foto: MarS
...abychom se po vrstevnici vrátili zpátky do údolí. Předtím jsme u chaloupky posvačili a kochali se výhledy.
Bůhvíproč jsme ale nešli podél potoka, ale začali sledovat stopy nějaké pochybné existence (pravděpodobně myslivce, v tomto případě horského) vzhůru svahem, kolmo na vrstevnice. Po strastiplném hodinovém výstupu jsme se ocitli u jakési perníkové chaloupky (asi taky dílo šíleného Gebirgsjägera) mezi skalami a stromy. Tady už jsme se zkonsolidovali, znormalizovali a po vrstevnici se vrátili do údolí a na správnou výstupovou trasu.
Pocahontas cestou do sedla, v pozadí Tofány.
Cesta z údolí do sedla.
Na náhorní plošině Lastoni di Formin se dá za mlhy snadno zabloudit.
Kufruňk ale ničemu nevadil - bylo azzuro a bezvětří. Vyfuněli jsme do sedýlka a přes náhorní plateau Lastoni di Formin jsme se vyplazili na plochý vršek Monte Formin.Tam už byl fukárek a kruhový výhled stál za to - vidět byly MarmoladaMonte PelmoSorapisCivettaTofány a Cristallo.
Vrchol Monte Formin - zleva Lenin, Pocahontas a Mars, v pozadí masiv Sorapis.
Výhled z vršku směrem k Marmoladě.
No a pak už jen sundat pásy, pozvolna se sešoupat do sedla, z něj prašánkem parádně do údolí a lesíkem zpátky k autu. Den jak malina a túra jak vyšitá pro softmovery.
Sjezdík ze sedla do údolí - prašánku tak akorát, chrochtačka.
I Pocahontas si downhill náramně užila.
Foto: Mars
P.S. Další den šli Pocahontasové na prkno s rodinkou a Leninův tým vyrazil na běžky. Ale to už jste možná četli...
Další fotky najdete na stránkách MarSe.

Skialpová túra na Monte Formin (2.657 m n.m.) v Jižním Tyrolsku
čas výstupu3 h 45 min
převýšení1.200 m
expoziceS
obtížnost výstupu2 (z pětibodové škály)
obtížnost sjezdu2 (z pětibodové škály)
nejlepší obdobícelou zimu
začátek a konec túryParkoviště Pezie de Paru (1.506 m n.m.) u silnice na silnici z Cortiny d`Ampezzo do Passo Giau.
GPSN 46,537433, E 12,123051
příjezdZ Cortiny d`Ampezzo po silnici směrem Passo Falzarego až do obce Pocol. Tady doleva po silnici na Passo Giau. Po cca 2 km odbočuje lesní cesta doleva. Zde zaparkujte u Pezie de Paru.
popis cestyPo lesní cestě k potoku a přes most. Dejte se jižním směrem přes les. Cesta strmě stoupá až na horskou louku. Dále po levé straně údolí, posléze po jeho dně, mezi samostatně stojícími skalami do sedla a na mírně ukloněnou náhorní plošinu Lastoni di Formin. Po ní doprava přes mírné hřbety a muldy a nakonec přes prudký výšvih na vrchol.
sjezdPo výstupové trase. Pozor: raději se držte vpravo - pokud se dostanete příliš doleva, končí sjezd pásem skal!
poznámkaPozor za mlhy ztěžující orientaci na náhorní plošině Lastoni di Formin!
zdrojalpintouren.com - Monte Formin, 2657m



Žádné komentáře:

Okomentovat