27. 10. 2012

Podzimní Bílina 2012

Location: Most, Česko
Ranpově výzvě na dvoudenní řeku Bílinu - 27. 10. a 28. 10. 2012 - se nedalo odolat. Doposavád jsem se hejbal po úseku Ohníč - Ústí n.L. (tu a tu) a poslat do deníčku i horní půlku z Mostu do Ohníče bylo povinností. I co se týče říčních kilometrů je tok pěkný - celkem to dá pade.


Start v Mostě - v popředí Ranpa a MiRanda, na vzducholodi Pavel Princ a Lopatka.
Plavidla - dva kajaky - tentokrát propachtovala Ještěrčí půjčovna Hotrock. Že jsem svině svinutá, Šámotovi jsem přenechal akční rodeo model, ve kterém bych kvůli povinné poloze nohou vydržel sedět bez křečí tak 5 minut. Přeci jen jsem si to vyzkoušel loni na Ohři.
Supior v úvodních kilometrech. Kydá a prší.
Výstup před druhým přenášením.
Přenášel se tenhle jezík.
Nechal jsem si creekovku Pyranha, v níž jezdí dvouapůlmetrový wrestler, takže místa hafo. Loď i překvapivě držela směr a netočila se jak čamrda. Navíc díky jejímu brutálnímu výtlaku se ve válcích skoro nepotopila. Asi směr, kterým se vydat do budoucna.
Rudý regulovčík zkanalizoval Bílinu do koryta předepsaného průřezu.
Pod Bílinou má kanál dokonce betonové mantinely.
Lodě nám na místo - k mostku za mosteckým nádražím - hodil v sobotu ráno Bohouš Roháček, na jehož šesti lodích jel zbytek výpravy + Sup na své tradiční laminátce. Na startu drobné zmatky, protože jsme se (Sup, Horal a já) nechali Majklem vysadit v Mostě - Rudolicích u jiného mostku. Supí laminát jsme museli přestěhovat přes koleje k Bílině a s Horalem jsme mašírovali asi půl kiláku na start.
Po občerstvení v Kyselce karavana táhne dál. Sud a THTG, v pozadí Sup. 
Šámot vklouzává do vody.
V sobotu bylo počasí PKZ, vzpomněl jsem si na sněháňky novácké rosničky. Jako brejloun jsem viděl prd a musel jsem pozorovat okolí "na Babiše", s optikou na špičce nosu. V neděli se to ale roztrhalo, vylezl mozol a bylo azuro.

Trochu jsem si poodjel před hlavní peloton, vychutnával si osamocenou plavbu trankvilní krajinou s kontrasty zlátnoucích stromů a bílého poprašku, kochal se občasnými peřejkami a pozoroval ptáčky. I ledňáček byl a taky volavky a konipásci a káňata. Srovnaly se mi čakry 1. řádu a pH v bříšku. 
V neděli bylo luxusní počasí, slunce vykouzlilo Sudovi na tváři úsměv a usek Supovi hlavu pádlem.
Bílina je pod Mostem spíš potok, který je v Chanově přepažen elektrárnou. Figura, která ji provozuje, si z řeky udělala claim a vodáky honí s loděmi okolo celého pozemku. Kousek pod ní se přenáší ještě jeden jezík a pak už nic - až u Ústí. Nad Koštovem letos postavila betonová lobby nový jez. Řeka by se bez něj klidně obešla - je tam jak pěst na voko, kanoe se kvůli tomu musí přenášet a utopilo to bezva peřejku, kde se dala i rozlámat loď (řikal Hasič).
Mrazem zčernalá Lopatka na háčku a Pavel Princ odrážejí z Kyselky. Nobleman už radši klečí, aby snížil enormě posazené těžiště lodi. Asi moc věcí.
Voplášťovačům řek betonem posílám kyselou prdel. Ranpa by byl možná jiného názoru - tušim, že by třeba rád viděl jez na Labi u Děčína. Jenže Ranpa je zaujatej, protože jez by přinesl na řeku víc nákladních člunů a jemu by se líp kamuflovalo bezcílné popojíždění na měřicí lodi mezi Děčínem a Ústím. Zase je to prima kluk, když jede na lodi kolem budovy s nejstaršími betonovými stropy v Čechách, napíše, zamává na pozdrav a někdy i zatroubí.
Pod Bílinou-městem už Bílina-řeka vypadá trochu jak řeka.
Bílina za Chanovem ještě chvilku zajímavé bojuje v úzkém korytě, ale u kopce Zlatníku se změní v plavební kanál. Zregulovaný tok zvolejnatí a dopádlovat do města Bíliny je fuška. Ani Bořeň nebyla moc vidět.
Management stonků by fair means jako z časů Ernesta Thompsona Setona.
Nad městem, v místní části Kyselka, je první a nejtěžší stupeň bílinského kataraktu. Pavel Princ s Lopatkou si z Pálavy odskočili na koupel do řeky. Šlechtic pak sice zkoušel laciné triky v duchu "byl to kontrolovaný eskymák v rámci tréninku na horší situace", ovšem starého krysaře Papouška neoblafne.
Vatra v kempu.
Knajpa na kyselkovském nádraží v tom sračkapočasí bodla. Bylo vcelku plno a vyžráno, takže jsme taktak doluxovali poslední hotovky. Hospodská akorát koukala, když musela vytírat podlahu kvůli grupě okapávajích Česílků. Druhá půlka cesty do Ohníče už byla veselejší. MiRanda toho měla v Kyselce plný brejle a zvolila ústup vlakem. To jen potvrzuje mou domněnku, že dešťově-sněhové zavlhlo kolem nuly je horší než pořádný mráz, kdy je ale sucho.
Plchior si suší podprdelník.
Další stupínky v Bílině-městě byly trivka, domorodci se tu o nás postarali dobře. Danča běžela podél vody a fotila, Táta MarS spustil synkovi z mostu láhev rumu na bužírce. Pak jen šíleně dlouhá rovinka, průjezd betonovou chodbou, zase stupínek (Nobleman se Scapulou ho dali noblesně zadovkou) a řeka už dostala přirozenější tvář a roztekla se. Orloj v Ohníči, nutrijní hrad, peřej u Dolánek a bivak v hustníku u řeky.
Plchior ve stupínku pod bivakem.
Hvězda německého popu Sasha.
Proto jezdit na podzim na vodu. NIkde nikdo a krásný počasí. Vobčas.
Sup prohlásil, že z hustníku bude do rána řidník a jak řekli, tak udělali. Krajinový management šel ráz naráz, jak je u chlapců pyromanů zvykem. Jen ta vatra snad mohla bejt menší, Buničina mi totiž doma zahlásila: "Propálils stan, kupuješ novej." 
Sváča před peřejemi u Řehlovic.
James Dean z Tašova obléká svůj lepý trup do latexového neoprenu.
No a v neděli to už byla stará známá trasa, pěkná peřej ve Rtyni nad Bílinou, svačinka u silnice v Řehlovicích, jump z nového jezu nad Koštovem, průjezd trmického jezu, otravná rovinka kolem ústeckého Makra, industriální peřej u chemičky, vplutí do české Amazonky, její traverz a tradiční konec u vraku lodi Karla.
Jez nad Koštovem.
THTG.
Sud.
Podzimní část vodácké sezony odstartovala apartně. Ještě zbývá pokosit Sázavu (16. 11. - 18. 11. 2012, Zlenice - Zbořený Kostelec - Pikovice) a tradiční Ohři (7. 12. - 9. 12. 2012, Loket - Hubertus - Vojkovice). Přidá se někdo k RanpaBoyz?  
Pod Žižkovou ulicí v industriální peřeji u ústecké chemičky.

Ústí Bíliny do Amazonky. Loučí se Pavel Princ.
Zbytek zdolá veletok a ukončí plavbu na protějším břehu.
Účast Bílina 2012: Groh Tomáš, Křivinka Filip, Lopatová Eva, Namyslov Saša, Plšek Martin, Princ Pavel, Randák Pavel, Randáková Michaela, Šauli Jan, Švec Martin, Uher Jaroslav + tea, shoe and party support Drobná Daniela, Koukolíčková Pavla

Text: Papouš
Foto: MarS, Jarda Uher, Danča Drobná, Sup 

12 komentářů:

  1. 06.11.2012 - binsdorf - lákavé
    hezky se na to kouká a pisálek se taky nezapře :-)

    OdpovědětVymazat
  2. 31.10.2012 - pavel p. - odhalení
    Pěkně a citlivě napsaný článek z poučnými odkazy (PKZ, nezbytná nutnost stavby jezů na Labi, betonové prvenství v monarchii atd.). Je pravdou, že ....opravdu jsem podcenil nadměrný náklad a těžiště vzducholodi. Ovšem "Vždy připraven" a s obětavou podporou pozemního teamu byla menší vlhká nepříjemnost snadno vyřešena...

    Pokud najdu ve svém "life" harmonogramu mezeru, rád bych se přidal i pro další Veselý výlet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 01.11.2012 – Papouš - Re: odhalení
      To je slovo chlapa. Bereš i komornou Lopatku?

      Vymazat
    2. 02.11.2012 - pavel p. - Re: Re: odhalení
      pokud nebude moci jet princezna, je nutné ji opět nahradit někdo z blízkosti mé přízně :-)

      Vymazat
  3. 31.10.2012 – Sekal - A kde je Buničina?
    Ha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 31.10.2012 – Papouš - Re: A kde je Buničina?
      Buničinu jsem loni dvakrát vykoupal v říjnové Sázavě, čímž jsem ji od akcí tohoto typu odradil.

      Vymazat
    2. 01.11.2012 – Sekal - Re: Re: A kde je Buničina?
      Tvůj synovec, i když ještě v děloze, si taky zaplaval v rozvodněné Sázavě, taky už na vodu nesmím.

      Vymazat
  4. 31.10.2012 - Jarda Uher - Bílina
    Moc pěkně udělaný. Hlavně to byla tentokrát rychlovka. Díky všem za parádní akci, i když to počasí mohlo být o něco lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 31.10.2012 – Papouš - Re: Bílina
      Šak jsem taky kvůli tomu celou noc nespal.

      Vymazat
  5. 01.11.2012 – Hasič - Re: Re: Bílina
    Co ten jezík pod Koštovem jeli ho i otevřenky???
    Dík za info.
    P.S:Ta zelená Keńa s žlutejma flekama byla předminilej rok v akci za 10000 Kaček.
    Pan Roháček neodolal jsem rád že bude stále na akcích okolo ÚL.
    Has.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 01.11.2012 – Papouš - Re: Re: Re: Bílina
      Otevřenky to nejely, zas až tak nízký to neni a válec to trochu má. Horala to zlehka vcuclo, mam ten pocit. Na brehu to nastesti jistil PP s hazeckou.

      Vymazat
    2. 02.11.2012 - pavel p. - Re: Re: Re: Re: Bílina
      Jojo., měl jsem na břehu, i když jsem držel v ruce lepší konec lana s házečkou, větší strach než Tomáš,. On pustil při nárazu po skoku z jezu pravou rukou pádlo a už začínal couvat do válce. Trochu jsem na něj asi zařval, v hlavě se mu rozsvítilo. Vzpomněl si, co má dělat, zabral pravá a levá a bravurně vyjel z válce. Bylo to pěkný podívání...

      Vymazat