31. 7. 2012

Paradesantní tričkárna

Location: Letiště Hořovice, Česko
Vlastně to sem nepatří, páč tu na to není rubrička a páč sem práci vůbec netahám. Každopádně zážitek to byl, tak udělám výjimku.

Nejvyšší řídící v tričkárně působil kdysi v ozbrojených složkách, což s sebou přineslo i příslušný styl velení. Bez obalu řečeno: je potřeba udělat ze zasranejch civilů gardovou jednotku.
Téma se stalo tak populární, že se jej dokonce chopil místní tisk a udělal tak společnosti zadarmo reklamu v řádu desítek tisíc korun. Dodnes nevím, jestli je to geniální práce firemního marketingu, nebo si jen nějakej zasranej civil postěžoval nějaký mediální mrdce.
Gardová jednotka se ovšem těžko stmelí nějakou nudou, a tak se na teambuilding jelo skákat na padáku z letadla do Aeroklubu Hořovice.
A nešlo o žádnej zasranej tandem, ale o samostatnej seskok na trhačku, což je "nucené vytažení padáku pomocí šňůrky upevněné v letadle a dimenzované tak, že se po vytažení padáku sama přetrhne" (http://www.akletkov.cz). Zkrátka vyskočíte a padák se nad vámi otevře sám.
Adrenalin měl tentokrát málem hnědou barvu. Před seskokem nervozita, bolení břicha, časté návštěvy WC. V letadle cestou nahoru pocit smíření, ve dvířkách éra kilometr nad zemí zase trochu děs, pak jen prásk, padák nad hlavou a nekonečná euforie.
Kukla na lyže pomůže splynout s prostředím gardové jednotky. Číslo 525.
Nácvik parakotoulu.
Nácvik parakotoulu II.
Na trenažéru. Padák se řídí řídícími šnůrami.
Hlavní padák je k postroji připevněn důmyslným systémem "kroužků na klíče" různé velikosti. Když je potřeba se jej zbavit (např. kvůli otevření záložního padáku), zatáhne se za červené madlo, kroužky se rozpletou a padák se odpojí.
Pak se vytlačí Antonov An-2 aka Andula z hangáru...
...zatočí se vrtulí kvůli rovnoměrné distribuci oleje do motoru.
Prostor v andule je spartánský, ale účelný. A dá se tu procvičit azbuka.
Trénink výskoků - ruce na prsa, hlava vzhůru, v případě čísla 525 votevřít hubu a jump.
Každej pacoš dostane k padáku i tenhle budík, což je výškoměr. V červeném poli, tj. ve výšce 800 metrů a níž, by už nad sebou měl mít padák. Ve 300 metrech případně pyropatrona odpálí záložní padák.
Kontrola výstroje před nástupem do letadla.
Před první várkou paragánů se vyhodí z letadla stuha z krepáku, tzv. fléra (červený předmět nad pruhovaným pytlem). Vysazovač paragánů z letadla pak kouká, kam fléru zanese vítr a podle toho určí místo výsadku - po větru směrem k letišti.
Na tváři lehký smích, divoký ve střevech škrund - platí o pánovi (525) vlevo. Předmět na hrudi je nezvykle tvarovaná kudla - tou se člověk odřízne od padáku při přistání na střeše.
A jde se na to. 525 třetí zleva.
Kdo to letí? A kam?
525 hlásí: Je to tam!
Pro dnešek je vysmáto.
Instruktor to mastí dolu. 20 m nad zemí ruce se šňůrami nahoru, padák se rozjede, 2 m nad zemí přitáhnout dolů na půlku, padák se přibrzdí, těsně před dopadem ruce dolu a padák se zastaví.
Ošetřující lékař to poslal místo na trávu na betonovou ranvej. Asi zabolelo.
Skočil si i redaktor radia Rock Zone (vlevo) se dvěma lamželezama.
Stafford od lamželeza.
Za to že skočil, vzala lamželeza redaktora na památné místo. Už ho vedou.
Památným místem byl rybníček na návsi v Tlusticích. Do něj se příšlušníci ozbrojených sborů po prvním seskoku navzájem házejí. To je tu taková traďyce
Plesk.
Osvěží? Zlí jazykové tvrdí, že do nádrže si ulevují místní cestou z taverny.
Ještě jedna paradesantní s čerstvě vystřízlivělým Pozňou.
Vrátit andulu do hangáru.
Nafasovat vysvědčení a odchod!



Text: 525
Foto: Hana Connor

Žádné komentáře:

Okomentovat